Omgeving

Je bevindt je hier in het gebied van het  Nationaal Park Lauwersmeer en het cultureel erfgoed van de Wadden. De kernwoorden zijn: natuur, water, rust en ruimte.

VVV:
De VVV is te vinden in Molenmuseum ‘De Eendracht‘ in Anjum (ca. 550 meter) en bij de receptie van vakantiepark Landal Esonstad (ca. 2,5 km). Bij Esonstad is ook een fietsverhuur.

Fietsen en wandelen:
Dit gebied leent zich bij uitstek voor fiets- en wandeltochten.
Op de camperplaats liggen op de informatie tafel genoeg fiets en wandelroutes. Dit camperpark ligt aan een Fietsknopenroute tussen knooppunt 45 en 46. Hiermee kun je eindeloos routes samenstellen om de omgeving te verkennen.

Wij hebben al een aantal routes voor je gemaakt, je kunt deze vinden op de informatie tafel.
Houd er rekening mee dat er niet altijd horecagelegenheden onderweg zijn en dat u in ieder geval wat drinken meeneemt.

Schiermonnikoog:
Een dagje naar het autoluwe Schiermonnikoog is een echte aanrader. Reis naar één van de mooiste Waddeneilanden met het breedste strand van Europa.

Vanuit Landal Esonstad vaart u met motorschip Esonborg in ca. 1 uur naar Schiermonnikoog. Vanaf 1 april t/m 31 oktober is er elke dag één afvaart en vanaf 1 november t/m 31 maart alleen op woensdag en zaterdag. Parkeren kunt u gratis bij het park en vanaf het stadsplein betreed u de boot.

Vervoersbewijzen kunt u halen bij de VVV van Esonstad of kunt u online bestellen op de website. Hier treft u ook aanvullende informatie zoals de dienstregeling. Let op, fietsen zijn niet toegestaan aan boord.


Wilt u wél met uw fiets naar Schiermonnikoog, vertrek dan vanaf Lauwersoog (ca. 7km) met de motorschepen Rottum of Monnik en vaar in ca. 45 minuten naar het eiland. Voor uw fiets geldt wel een toeslag.
Tickets kunt u online bestellen bij de rederij of bij de kassa.

Dokkum:
Een dagje naar de elfstedenstad Dokkum. Dit is een historisch stadje met rondom het bolwerk. Prima te doen op de fiets (12 km). Elke woensdag markt.

Leeuwarden:
Een dagje naar de Friese hoofdstad Leeuwarden. Je kunt met de bus (lijn 155) tegenover de supermarkt opstappen. De bus gaat rechtstreeks naar Leeuwarden, dit duurt ongeveer 3 kwartier. Het Fries museum is direct in het centrum te vinden..

Het Lauwersmeer en de waddenzee:
Rondom het Lauwersmeer zijn jachthavens en er zijn diverse watersportmogelijkheden.
Je kunt een (zeil)boot huren, meevaren op een rondvaartbootzeehondentochten, surfen, kanoën, waterfietsen enz.

Vogelaars opgelet:
Rondom het Lauwersmeer zijn diverse vogelkijkhutten,  voor ‘vogelaars’ een uniek gebied.

Ook ligt aan het Lauwersmeer, het natuurgebied Ezumakeeg met een kijkheuvel. Hier kunt u diverse vogels zoals steltlopers, eenden maar ook andere vogels aantreffen. U heeft zelfs de kans om een zeearend aan te treffen. 

Dark Sky Park Lauwersmeer:
Zeldzame duisternis rond het Lauwersmeer. Het echte donker ervaren in Death Valley of de Grand Canyon? Dat kan veel dichterbij: Ook ons eigen Lauwersmeergebied is een Dark Sky Park! Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker dat je juist alles ziet. Stap de duisternis van de natuur binnen. De nacht roept. Je kunt op drie locaties naar de duisternis kijken en letterlijk onder de Melkweg kunt liggen: