Rondje Lauwersmeer

Om een impressie te geven van de schitterende omgeving rondom onze Camperplaats schrijf ik vanaf heden regelmatig een blog met foto’s over verschillende activiteiten die hier te doen zijn. Vandaag een rondje Lauwersmeer gefietst, 47 km, dwars door het nationaal park. Op tijd opgestaan en op de racefiets gesprongen. Wat een schitterende dag! Vertrokken vanaf onze Camperplaats It Tún-Hûs door de weilanden richting Oostmahorn waar je, zodra je de dijk op fietst al gelijk een schitterend uitzicht hebt over het indrukwekkende Lauwersmeer! Na even genoten te hebben van dit adembenemende uitzicht weer verder langs de dijk en tussen de schapen door.

Ik kom aan in Ezumazijl, een paar huisjes en een mooie sluisje, heel pittoresk. Vanaf hier kan je ook een stukje de weilanden in lopen naar een vogel uitkijk plaats met weer een heel mooi uitzicht over het Lauwersmeer.

Weer verder door de weilanden kom ik onderweg nog een haas tegen en in de verte zie ik een groepje reeën. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle verschillenden soorten vogels die je tegemoet zingen. Wat is het hier schitterend! Ik rij verder en arriveer in Dokkumer Nieuwe Zijlen, een leuke buurtschap aan het water het Dokkumergrootdiep. Met een leuke haventje waar je eventueel ook wat kan drinken.

Weer verder kom ik onderweg nog verschillende wandelroutes tegen die je naar vogel hutten en uitkijkplaatsen leiden. Ik verlaat Friesland en rijd Groningen binnen. Nu naar links, zuidelijk van het Lauwersmeer, richting Zoutkamp. Onderweg kom ik kuddes wilde paarden tegen! Nog 7 km naar Zoutkamp, een schitterende smalle fietsroute door de grassen/weilanden en wilde bloemen. Vlak voor Zoutkamp fiets ik ineens door de schitterende akkervelden waar aardappelen en graan op worden geteeld. Onderweg kom ik ook nog verschillende wildbloemen tegen.

Zoutkamp, een leuk, pittoresk vissersplaatsje met een haventje. Leuk om doorheen te fietsen of een lekker kopje koffie te genieten aan het water.

Ik laat Zoutkamp achter me en fiets weer verder richting Lauwersoog. Een mooie route langs het water waar verschillenden zeilschepen rustig vooruit worden geblazen door de wind. Ik kom nog een paar schotse hooglanders tegen.

Een stukje verder kan je nog een kleine detour maken door militair terrein, alleen wanneer dit toegankelijk is. Dit is zeker de moeite waard want het is een mooi stukje natuur en weer heel anders dan ik de rest van de route heb gezien. Bosrijker.

Nog een stukje verder en ik arriveer bij de haven van Lauwersoog. Een leuk haventje met verschillende visrestaurantjes en een visafslag waar je heerlijk kibbeling kan eten met uitzicht op de haven en het eiland Schiermonnikoog.

De laatste km’s richting de camping fiets ik over de sluizen Friesland weer in langs de Waddenzee, met op de dijk een schitterend uitzicht op het lauwersmeer en de Waddenzee! Het laatste stukje nog door de weilanden met hele mooie vergezichten arriveer ik weer thuis bij It Tún-Hûs.

Wat een schitterende route om te fietsen! Zeker een aanrader als je hier bent:-). Niets voor niets wordt het 1 van de mooiste Nationale Parken van Nederland genoemd. Ik heb genoten!