Rondje-Peasens-Moddergat

Rondje Paesens – Moddergat

Wanneer je niet te ver wil fietsen maar toch wat van de omgeving mee wilt krijgen is een rondje Paessens – Moddergat goede optie.
Vanaf ons camperpark sla je rechtsaf, je steekt de weg over, tunnel onderdoor en je beland direct in een schitterend stukje Friesland, schitterende uitzichten over de weilanden. De rust overvalt je, wat een weidsheid! Ik fiets verder met aan de linkerkant de dijk waarachter de boederijen zijn gebouwd, de dijk is om de boederijen te beschermen tegen het water. Elke boederij beschikt nog over een waterdichte deur die dicht kan wanneer er een overstroming zou plaatsvinden. Dit is wel iets van vroeger want inmiddels is de zeedijk welke je in de verte ziet een stuk hoger gebouwd en in principe zou deze sterk genoeg zijn om het water tegen te houden. Leuk detail ook, enkele boederijen hebben boven en onderaan de dijk een leuk zitje neergezet met schitterende uitzichten en een lekker peppermuntje voor iedereen die even uit wilt rusten onderweg.
Ik fiets verder richting Paessens – Moddergat en kom steeds dichter bij de waddenzee. Onderweg kom in nog een monument tegen ter nagedachtenis aan 8 mannen die om het leven kwamen bij het onschadelijk maken van een hier buitendijks aangespoelde zeemijn. Voor ik de route vervolg fiets ik hier nog even de dijk op en wordt ik weer beloond met een schitterend uitzicht met in de verte de waddenzee.
Ik vervolg mijn route met nu aan de rechterkant de zeedijk en links schitterende velden vol met zonnebloemen. Ik fiets tussen de schapen door en arriveer in Moddergat. Moddergat is een oud visserplaatsje waar je nog verschillende oude visserhuisjes kan bezoeken via museum ’t Fiskershúske. Moddergat ligt tegen de zeedijk aan en wanneer je deze opklimt heb je schitterend uitzicht over de waddenzee en enkele waddeneilanden.
In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich een ramp voor de gemeenschap. Tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen van Paesens en Moddergat om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht.
Ik vervolg mijn weg nog een klein stukje langs de zeedijk om vervolgens links af te slaan. Na een stukje over de weg gereden hebben sla ik weer links af en rij ik een schitterend fietspad in tussen de weilanden door. Waar ik ook zo van geniet is die schitterende strook van wildbloemen in de berm die langs het gehele fietspad te zien zijn. Ik kom aan in het leuke Friese dorpje Oosternijkerk met een pitoreske dorpskern en en heel mooi kerkje. De weg vervolgt zich richting het volgende dorpje Morra. Na Morra fiets ik tussen de weilanden door weer terug naar het camperpark. Deze route beschikt over alle facetten die de omgeving bied, weidsheid, waddenzee en pittoreske dorpjes en dat maar in 17 km!